IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди Meta, че нарушава антитръстовите закони на ЕС

Комисията ще проведе допълнително разследване и може да наложи глоба до 10% от годишния световен оборот на компанията

15:30 | 19.12.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия съобщи в понеделник, че е предупредила компанията майка на Facebook Meta, че нарушава антитръстовите закони на Европейския съюз, изкривявайки конкуренцията на пазара за онлайн малки обяви и възползвайки се от доминиращата си позиция, предава Ройтерс.

Комисията заяви в предварителна позиция, че ще проведе допълнително разследване и че може да наложи глоба до 10% от годишния световен оборот на компанията, ако има достатъчно доказателства за нарушаване на правилата на ЕС.

„Твърденията на Европейската комисия са безпочвени“, казва говорителят на Meta Тим Лам в изявление.

„Ще продължим да работим с регулаторите, за да покажем, че нашата продуктова иновация е в подкрепа на потребителите и конкуренцията“, добавя Лам.

Запознати източници миналия месец заявиха пред Ройтерс, че антитръстовите регулатори на ЕС подготвят обвинения срещу Meta заради употребата на потребителски данни и обвързването на услугата ѝ за малки обяви със социалната ѝ мрежа.

Комисията заяви в понеделник, че е разтревожена, че Meta налага „нечестни търговски условия“ върху конкурентите на собствената ѝ услуга за малки обяви – Facebook Marketplace, които искат да рекламират в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Органът по конкуренцията на ЕС започна разследване срещу Facebook през юни миналата година, фокусирайки се върху това дали социалната мрежа нечестно използва данни на рекламодателите, за да се конкурира с тях в сектора на малките онлайн обяви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още